3 dôvody, prečo sú kurzy relevantné pre tvoj životopis

Keď si zamestnávatelia hľadajú nového pracovníka, tak si zvyčajne všímajú rôzne veci, avšak všetci sa snažia nájsť odpoveď na otázku, či tento človek bude predstavovať pre ich firmu cenný prínos. Realita je taká, že nikto nechce zamestnávať človeka, ktorý nebude prinášať výsledky. Univerzálna rada je, že ak sa snažíš o nejaké zamestnanie, tak sa skús vcítiť do zamestnávateľa - aké sú jeho potreby a očakávania? Čo chce dosiahnuť? Toto môže pre teba slúžiť ako odrazový mostík.

Prvý kontakt s tvojím potencionálnym zamestnávateľom prebieha zvyčajne vďaka e-mailu, kde do prílohy pripájaš aj svoj životopis. Existuje pár trikov, ktoré pomôžu tvojmu životopisu vyniknúť a zaujať. Medzi inými tam zaraďujeme aj kurzy či školenia.

Je to práve na tebe, aby si zamestnávateľovi či personalistovi pomohol dosiahnuť ten správny záver, a teda, že práve ty si ten správny kandidát. Niet pochybností o tom, že odlíšiť sa od iných uchádzačov môže byť ťažké, avšak dobrý štartovací bod by mohlo byť uvádzanie významných kurzov (či už online alebo klasických) , ktoré si absolvoval v minulosti.

Toto sú dôvody, prečo sa do životopisu kurzy uvádzať oplatí.

1. Lepší a zaujímavejší pohovor

Pohovor slúži k zisteniu, či si naozaj ten pravý kandidát na danú pozíciu. Je to príležitosť, kde musíš zanechať dobrý prvý dojem a ukázať, v čom si odlišný od iných kandidátov.

Ak si absolvoval relevantný kurz, prípadne kurzy, tak si urobil prvý krok pre odlíšenie sa od masy. Nielenže je to jedinečné (väčšina ľudí kurzy neabsolvuje, a ak aj áno, na výber je mnoho, takže je možné, že ten kurz, ktorý uvádzaš nikdy nevideli), ale dáva to väčší priestor pre konverzáciu. V každom prípade buď pripravený odpovedať na otázky, ktoré sa ťa personalita bude pýtať.

Toto sú najčastejšie otázky, ktoré sa ťa môžu spýtať:

  • Prečo si sa rozhodol pre tento kurz?
  • Čo si sa naučil?

2. Dokážeš, že máš relevantné zručnosti

Na pohovore sa budeš snažiť demonštrovať, prečo by si mali vybrať práve teba a čo naozaj dokážeš urobiť pre danú spoločnoť.  V prvom rade maj na pamäti, že by si mal pôsobiť počas pohovoru sebavedomo a prirodzene. Keď rozprávaš o tvojej expertíze v akejkoľvej oblasti, či už ide o grafický dizajn, účtovníctvo alebo sociálne média, tak kurzy sú vyborným spôsobom ako poukázať na to, že sa ďalej rozvíjaš v danej oblasti a ideš s dobou.

Ak aj nemáš dostatok pracovných skúseností, tak kurzy to môžu vo vysokej miere kompenzovať. Toto je nesmierne výhodné pre absolventov či dlhodobo nezamestnaných. Ak patríš do kategórie nezamestnaných a si evidovaný na úrade práce, tak máš dokonca možnosť absolvovať kurz zadarmo v rámci Repasu+. 🙂

3. Ukazuje to charakter

Ak si absolvoval nejaký kurz, tak už len tvoj záujem o ďalšie vzdelávanie a rozvíjanie je pôsobivé. Demonštruje to disciplinovanosť, ambicióznosť, intelektuálnu zrelosť, zvedavosť a ochotu sa učiť: všetky tieto vlastnosti sú pre budúceho zamestnávateľa dôležité.

Pre personalistu môže byť ťažké odmerať či odhadnúť takéto kvality, avšak vždy sa o to snažia. Chcú jednoducho vidieť, že si ochotný ísť "o kilometer viac", pretože to hovorí o tvojom nadšení pre danú oblasť.

Samozrejme toto sa týka iba kurzov, ktoré si skompletizoval a ktoré sú relevantné pre pozíciu, o ktorú sa uchádzaš.

Napríklad ak sa uchádzaš o pozíciu účtovníka, nemalo by zmysel si do životopisu dávať online kurz o histórii a archeológii.* Na takúto pozíciu sa ti hodí uviesť do životopisu kurz účtovníctva, avšak priprav sa na prípadné otázky zo strany personalistu.

* Iná možnosť je pridať takýto kurz pod sekciu hobby/ záujmy. Zamestnávateľ nehľadá len talentovaného pracovníka, pozerá sa aj na osobnosť.

Ako a kde si pridať kurz do životopisu?

Ak si vytváraš životopis cez europass alebo profesiu, tak tam je sekcia Kurzy a školena. Ak si vytváraš životopis iným spôsobom, tak táto sekcia by mala byť pod vzdelaním.

Formát by mal byť nasledovný:  

Názov kurzu

Dátum od-do, Inštitúcia

Názov certifikátu


Dúfame, že si o krôčik bližšie k tvojej vysnívanej profesii či spoločnosti 🙂

Viac článkov zo sveta účtovníctva, kurzov a podnikania

Účtovníctvo
23.1.2023 16:01
 • 
3 minúty
Minimálna mzda a mzdové príplatky roku 2023
Minimálna mzda v roku 2023 je 700 €. Čo všetko ovplyvňuje minimálna mzda a aká je výška príplatkov v roku 2023 ? So zmenou výšky minimálnej mzdy sa mení aj výška príplatkov za prácu v sobotu, v nedeľu a za nočnú prácu.
Kurzy
24.3.2021 16:04
 • 
2 minúty
Online kurz účtovníctva
Študuj s nami účtovníctvo online. Online kurz účtovníctva aj pre úplných začiatočníkov. Naučíš sa základy podvojného účtovníctva, jednoduchého účtovníctva, miezd a personalistiky. Dnes sa prihlás, zajtra študuj :-)
Účtovníctvo
11.1.2023 16:28
 • 
3 minúty
Minimálna mzda a mzdové veličiny v roku 2022
Minimálnou mzdou sa rozumie najnižšia možná mzda, ktorá musí byť vyplatená zamestnancovi za plný pracovný úväzok. Aká je výška minimálne mzdy v roku 2022 a ako ovplyvňuje príplatky? So zmenou výšky minimálnej mzdy sa mení aj výška príplatkov za prácu v sobotu, v nedeľu a za nočnú prácu.

Nečakaj.

Rezervuj si miesto na kurze, zaberie ti to len minútu.