Overené triky, ktoré pomôžu tvojmu životopisu vyniknúť

Personalisti zvyčajne dostanú desiatky, niekedy až stovky životopisov od uchádzačov, ktorí sa rovnako ako ty snažia zaujať svojim životopisom a dostať na pracovný pohovor.

Kvalifikácia však neznamená zaručený úspech - tvoje CVčko musí byť napísané a štylizované tak, aby personalistu naozaj zaujalo a aby sa o tebe dozvedel čo najviac relevantných informácií.

Tvoj životopis teda musí byť v niečom jedinečný a odlišný. A zároveň stručný a jasný.

Podľa najnovších výskumov personalisti rozhodujú o tvojom pracovnom osude cca 8 sekúnd. Počul si dobre. 8 sekúnd stačí na to, aby sa rozhodli, či sa vôbec rozhodnú prečítať tvoj životopis a tiež o tom, či ťa považujú za vhodného kandidáta na danú pozíciu.

"Ušiť" si životopis na mieru môže byť náročná úloha, avšak my ti v tomto článku prinesieme 7 trikov, ktoré sa tvojmu životopisu pomôžu odlíšiť od masy iných.

1. Zvoľ si ten správny dizajn

Obsah môže byť ohromujúci, avšak ak nie je zvolený dobrý dizajn, tak tvoj životopis skončí pravdepodobne v priečinku kôš.

Najjednoduchšia cesta ako si vytvoriť jednoduchý a prehľadný dizajn úplne zadarmo predstavujú portály ako je profesia.sk, či europass.

V priebehu pár minút dokážeš vybrať dizajn podľa navrhnutých šablón, nahodiť svoje údaje a vytvoriť si PDF, či .docx/ doc (Word) verziu životopisu, ktorú si môžeš prípadne aj vytlačiť.

2. Vyjadruj sa jasne a píš štruktúrovane

Nikomu sa nechce čítať litánie. Personalisti si tvoj životopis "preskenujú" očami a prečítajú si len to, čo ich zaujme.

Práve preto je dôležité používať paragrafy a voliť jasné názvy pracovných pozícii (najlepšie také, ktoré sú prepojené na pozíciu o ktorú sa uchádzaš). Nezabudni používať odrážky.

3. Ideálna dĺžka životopisu

Tvoj životopis nie je poviedka, ale to už určite vieš. :) Životopis by mal mať okolo 2 strán A4 (nikdy nie viac ako 3) a obsahovať tie najdôležitejšie pracovné skúsenosti, kurzy, vzdelanie a podobne.

4. "Neprečačkaj to"

Je potrebné mať na pamäti, že životopis je profesionálny dokument. Ak si veľmi kreatívny môže ti to pomôcť, ale aj ublížiť. Ak si tvoríš životopis sám, v žiadnom prípade nepoužívaj vyzývavé farby a typy písma (napr. krikľavá červená a komicky pôsobiaci typ písma ako je Comic Sans).

5. Kontaktné informácie vždy ako prvé

Daj si záležať na tom, aby sa v tvojom životopise dali na prvý pohľad nájsť tvoje osobné údaje. V každom prípade by si mal mať uvedený profesionálny mail, ktorý by mal mať takýto tvar: menopriezvisko@gmail.com (môžeš použiť aj inú mailovú službu, ale vyvaruj sa mailovým službám typu pokec.sk).

6. Chronologické zoradenie je dôležité

Tvoje najnovšie pracovné skúsenosti by mali byť samozrejme uvedené ako prvé, pretože sú najdôležitejšie. Postupuj podľa časového poriadku, teda najstaršie skúsenosti nakoniec a najnovšie na začiatok.

7. Snaž sa poukazovať na výsledky

Namiesto nudného popísania tvojich úloh a činností na určitej pozícii sa môžeš zamyslieť nad tým, aké výsledky si dosiahol na danej pozícii. Najlepšie ak sú kvantifikovateľné. Samozrejme nie vždy sa to dá, ale ak je to možné, pokús sa o to. Takže napríklad namiesto toho, aby si napísal, že si "zvýšil aktivitu na sociálnych sieťach pre spoločnosť XYZ" napíšeš, že si ju "dokázal zvýšiť o 40%".

Bonusový tip: Posielaj svoje CVčko v PDF verzii a pomenuj ho ideálne v kombinácii s tvojím menom, aby bolo jasné o čo ide z prvého pohľadu - napr. JaroMrkvičkaCV. Ak by si poslal verziu v .docx, ktorá sa spúšťa cez Microsoft Word alebo iný office softvér tak sa to môže zobraziť nesprávne kvôli odlišnej verzii Wordu.

Viac článkov zo sveta účtovníctva, kurzov a podnikania

Účtovníctvo
23.1.2023 16:01
 • 
3 minúty
Minimálna mzda a mzdové príplatky roku 2023
Minimálna mzda v roku 2023 je 700 €. Čo všetko ovplyvňuje minimálna mzda a aká je výška príplatkov v roku 2023 ? So zmenou výšky minimálnej mzdy sa mení aj výška príplatkov za prácu v sobotu, v nedeľu a za nočnú prácu.
Kurzy
24.3.2021 16:04
 • 
2 minúty
Online kurz účtovníctva
Študuj s nami účtovníctvo online. Online kurz účtovníctva aj pre úplných začiatočníkov. Naučíš sa základy podvojného účtovníctva, jednoduchého účtovníctva, miezd a personalistiky. Dnes sa prihlás, zajtra študuj :-)
Účtovníctvo
11.1.2023 16:28
 • 
3 minúty
Minimálna mzda a mzdové veličiny v roku 2022
Minimálnou mzdou sa rozumie najnižšia možná mzda, ktorá musí byť vyplatená zamestnancovi za plný pracovný úväzok. Aká je výška minimálne mzdy v roku 2022 a ako ovplyvňuje príplatky? So zmenou výšky minimálnej mzdy sa mení aj výška príplatkov za prácu v sobotu, v nedeľu a za nočnú prácu.

Nečakaj.

Rezervuj si miesto na kurze, zaberie ti to len minútu.